Cuinar angules avui implica una decisió que transcendeix l'àmbit gastronòmic. La temporada va arrencar a mitjans de novembre a Ribadesella (Astúries) amb una subhasta rècord: el primer quilo es va adjudicar a 5.125 euros al restaurant asturià El Campanu. Aquesta tensió es va confirmar al desembre.
La situació crítica va portar el Govern Basc a suspendre la campanya de pesca de l'aleví per a la temporada 2025-2026. Els tècnics van constatar que la biomassa d'anguila als rius d'Euskadi ha caigut entre un 7-9% respecte a les dècades dels 1960 i 1970, un llindar incompatible amb la recuperació de l'espècie.
Malgrat l'alerta, el restaurant Kresala, al Port Olímpic de Barcelona, va obrir la temporada amb un menú especial. L'amfitrió, Iñaki López de Viñaspre (propietari del Kresala), va verbalitzar la incomoditat que sobrevolava la sala.
“"Sembla un sacrilegi en aquests temps que mengem nadons que podrien haver-se convertit en anguiles."
El xef Hugo Muñoz (d'Ugo Chan, a Madrid) assenyala el furtivisme com el principal mal, ja que distorsiona preus i dificulta el control. Segons dades de la CITIS, des del 2011 s'han confiscat més de 24 tones d'angules vives en operacions contra el trànsit il·legal, tot i que l'exportació d'anguila europea està prohibida.
“"La traçabilitat és la línia vermella. Si no hi ha qui compri, no hi ha qui capturi de forma il·legal."
La postura més radical la defensa Andoni Luis Aduriz (de Mugaritz), que recorda que el reclutament d'angula ha caigut més del 90% des dels anys 80. L'anguila europea està classificada en “perill crític”, i el Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (HISSIS) recomana la veda total des del 2000.




