El sector porcí català duplica el nombre de caps de bestiar en 30 anys amb menys explotacions

La concentració empresarial i el model d'integració han disparat la mitjana de porcs per granja, passant de 374 a 1.901 animals.

Vista aèria d'una granja porcina moderna i gran en una zona rural de Catalunya, il·lustrant la concentració del sector.

Vista aèria d'una granja porcina moderna i gran en una zona rural de Catalunya, il·lustrant la concentració del sector.

El sector porcí a Catalunya ha arribat als 7,9 milions de caps de bestiar el 2023, gairebé el doble que el 1993, impulsat per la concentració d'explotacions i el model d'integració.

Les dades de l'Enquesta sobre l'Estructura de les Explotacions Agrícoles, analitzades per l'ACN, mostren que entre 1993 i 2023, la relació caps de bestiar per explotació es va multiplicar per cinc, passant de 374 a 1.901 porcs de mitjana per granja.
Aquest creixement s'ha produït malgrat la reducció del nombre total d'explotacions, que ha passat de 5.566 a 5.267 en l'última dècada. Actualment, només vuit grans empreses gestionen el 30% de les més de 5.000 explotacions del país, amb el grup Vall Companys de Lleida com a principal firma.

"Hi ha molta gent que segueix al camp perquè té porcs, perquè ajuden a pagar la lletra del tractor, el regadiu, etc. És una renda fixa."

Vicens Enrique-Tarancón · Coordinador del Grup Sanejament Porcí de Lleida
El professor d'Economia de la UB, Pere Castell, assenyala que l'increment de la dimensió mitjana de les granges respon a la recerca d'economies d'escala, tant internes (automatització) com externes (clusterització), permetent produir més a costos més baixos.
La concentració és màxima al Segrià (767 explotacions), Osona (600) i la Noguera (684), que sumen més del 38% del total. La majoria de municipis catalans (568) tenen alguna explotació porcina dins del seu territori.

"Si tinc 10 granges de 500 animals, tinc 10 riscos que se m'infecti, i si tinc una de 5.000, només tinc un risc que se m'infecti."

Vicens Enrique-Tarancón · Coordinador del Grup Sanejament Porcí de Lleida
Comparteix: