La nova normativa, impulsada pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, busca frenar l'augment del consum d'aquests productes a Espanya, que s'ha triplicat en les últimes tres dècades. Aquest increment ha estat vinculat a un deteriorament de la qualitat de la dieta i a un major risc d'obesitat, diabetis i malalties cardiovasculars, segons alerten articles científics publicats a la revista The Lancet.
L'abast de la mesura és ampli, incloent centres sanitaris, sociosanitaris, residències de gent gran, centres d’atenció a dones víctimes de violència de gènere, centres de tutela de menors, museus, biblioteques, universitats, espais esportius i cafeteries de centres públics de treball.
Es prohibirà per complet oferir ultraprocessats en els menús destinats a nens i adolescents ingressats en hospitals o centres residencials, així com en menjadors oberts al públic.
Per als centres en règim residencial o pensió completa, el decret estableix un límit màxim de dues racions setmanals d'ultraprocessats en els àpats principals. En el cas dels esmorzars i berenars, el límit serà d'una ració a la setmana. A més, la mesura garantirà que almenys el 80% dels productes de les màquines expenedores siguin saludables i regularà que no se situïn en llocs de màxima visibilitat.
La norma també indica l'obligació d'implantar fonts a les instal·lacions públiques, adequadament senyalitzades, per oferir accés gratuït a aigua potable als usuaris.




