El deute inesperat es va originar a partir d'ajudes rebudes durant la pandèmia de la Covid-19, que inicialment sumaven 6.000 euros. A causa d'un error en l'adreça de notificació, el propietari, Ramón Puñet, no va rebre els avisos i l'import va augmentar automàticament fins als 8.200 euros. La campanya en línia, sota el lema “Salvem La Nova Farga”, va ser impulsada pels clients i veïns habituals.
“"Ha estat un xut d’energia. La resposta del barri ha estat impressionant i quan vaig veure les ganes de la gent perquè ens quedéssim vaig decidir que, encara que no haguéssim aconseguit la xifra, nosaltres lluitaríem per continuar al barri."
Aquest incident va posar de manifest la precarietat que viu el sector de la restauració de barri a Barcelona. Ramón Puñet va reconèixer que ja estava desanimat per l'encariment de la vida diària, la gentrificació i la crisi de l'habitatge, factors que obliguen els petits negocis a absorbir despeses que els clients ja no poden assumir.
El cuiner del local, Pere Cardona, va assenyalar que el tancament de negocis emblemàtics com el restaurant Terra d'Escudella ha fet saltar les alarmes. A més, va denunciar la proliferació de grans marques i franquícies, com l'obertura d'un McDonald's al carrer de Sants on abans hi havia l'Obrador de Casa Blanca, que representen una competència econòmica insostenible per als bars de tota la vida.
Davant d'aquesta situació, Puñet i Cardona reivindiquen els bars de barri com a espais de resistència i “militància”, on es prioritza el tracte personal i l'empatia. La Nova Farga també intenta tancar el cercle de l'economia de proximitat, comprant productes (carn, pa, embotits) a proveïdors locals i veïns per reforçar la xarxa comercial de Sants.




