Les dades de l'ESCA 2024 posen de manifest la gravetat de la situació a Catalunya, amb una prevalença significativament superior en els nois. Per fer front a aquesta realitat, la Generalitat impulsa el Programa per a la Prevenció i l’Abordatge de l’Obesitat Infantil a Catalunya (POICAT), amb l'objectiu de reduir la prevalença a mitjà termini mitjançant la prevenció i l'abordatge precoç.
“"No m’agrada posar la responsabilitat en les famílies perquè aquest tema de l’obesitat infantil és un tema social. Però el principal error és triar productes ultraprocessats, que ens fan la vida molt fàcil i són molt bons de gust, però que nutricionalment no tenen valor."
La doctora Ortiz insisteix que la responsabilitat del que entra a casa és exclusivament dels adults, ja que els infants no tenen els elements de judici per fer una bona tria. Per a un esmorzar o berenar equilibrat, es recomana incloure fruita, llet, pa —preferiblement integral— i fruits secs, evitant sucs, pastisseria industrial i embotits.
Respecte al sucre, la pediatra aclareix que no hi ha evidència científica que afecti el comportament, però sí que representa un risc metabòlic greu a llarg termini, especialment el que prové de dolços, refrescos i ultraprocessats. Aquests productes han de ser de consum estrictament ocasional, entenent que “tres o quatre cops a la setmana no és ocasional”, i s’han d’evitar que entrin a la llar de manera habitual.
L'excés de pes no només serveix com a signe d'alerta d'una alimentació inadequada, sinó que també s'associa a altres problemes, com l'avançament de l'edat de la pubertat en nenes, un fenomen lligat a l'augment de l'índex de massa corporal i a factors com els disruptors endocrins. Per fomentar una relació sana amb el menjar, la clau és l'exemple parental i consolidar els àpats en família com un moment agradable de conversa.




